Love's executioner and other tales of psychotherapy

Irvin D. Yalom. Un psihiatru si psihoterapeut cu o cariera bine construita, la Stanford. Zece studii de caz. O sinceritate curajoasa, acel tip de sinceritate care il face sa para pe alocuri slab, nepregatit, arogant. Acel tip de sinceritate care il face sa para foarte uman.

“Ar fi bine sa astept ca un pacient, care m-a rugat sa fiu pastratorul scrisorilor sale de dragoste, sa rezolve aceasta problema, de vreme ce eu, in propria mea viata, am evitat-o? Este posibil sa-l ajut sa mearga mai departe decat am facut-o eu?”

Mi-a fost greu sa las cartea din mana. Avand in vedere ca am in biblioteca mai multe carti cu fragmente de terapie care isi asteapta randul de ceva ani, nu e putin lucru.

Cartea este o combinatie interesanta. Este alcatuita din relatari ale unor dialoguri din sesiunile terapeutice; din maniera in care terapeutul gandeste si abordeaza un caz, din razgandirile, succesele sau esecurile sale; din dezvaluirea gandurilor si emotiilor personale fata de persoana aflata in terapie; din fragmente din viata personala a autorului, aduse la suprafata de cazul respectiv (iubiri din trecut); din reflectii pe seama terapiei sau a vietii in general.

Autorul are o viziune foarte speciala asupra “problemelor” pacientilor sai, pe care le considera la radacina lor probleme existentiale.

“Consider ca patru aspecte sunt relevante pentru psihoterapie: inevitabilitatea mortii noastre si a celor pe care-i iubim; libertatea de a ne construi viata dupa propria vointa; siguratatea noastra profunda; si, in cele din urma, absenta unui sens evident al vietii.”

Acestea fac parte din viata noastra a tuturor, indiferent de pozitia in care ne aflam, de pacientilor sau de terapeuti, de bolnavi sau de normali.

“Desi aceste povestiri psihoterapeutice abunda in cuvintele pacient si terapeut, nu va lasati inselati de asemenea termeni: sunt istoriile fiecarui barbat, fiecarei femei.”

De asemenea, are o viziune foarte speciala asupra relatiei dintre terapeut si pacient. Terapeutul este coborat de undeva de sus de unde l-au urcat multe scoli de psihoterapie. El are emotii, simpatii si antipatii, frici, nesigurante, dorinte si frustrari personale. Este un om, in egala masura cu pacientii sai, nici mai bun, nici mai rau.

“Capacitatea de a tolera incertitudinea este o conditie necesara pentru a face aceasta profesie. Desi publicul poate crede ca terapeutii ii ghideaza pe pacienti intr-o maniera sistematica si sigura prin etape previzibile ale terapiei, catre un scop binecunoscut, acest lucru este rareori valabil. Dimpotriva, aceste povestiri sunt marturia ca un terapeut adeseori ezita, improvizeaza, cauta o directie. Tentatia puternica de a dobandi certitudinea prin intermediul aderarii la o anumita scoala ideologica sau la un sistem terapeutic strict este inselatoare: o astfel de convingere poate bloca intalnirea incerta si spontana necesara pentru o terapie eficienta.”

Cartea sta sub indemnul autorului catre o viata mai constienta. Toate studiile de caz prezentate incearca sa arunce putina lumina asupra modului in care se desfasoara viata. Citindu-le si recitindu-le, putem descoperi asemanari cu eroii lor si putem sa reflectam pe marginea propriului nostru destin, in speranta ca il putem influenta in bine.

“O viata necercetata nu merita traita.”

Cartea a fost tradusa in romana si publicata de Editura Trei, cu titlul Calaul dragostei.