Ce este nlp-ul sau programarea neurolingvistica?

Desigur, in afara de o moda, de arta si stiinta excelentei umane, de modelling... si de tot ce gasesti pe site-uri si nu explica nimic? O sa abordez subiectul mai pragmatic, punand accentul pe utilitatea nlp-ului.

1. In primul rand, nlp-ul este un instrument de (auto)cunoastere si schimbare.

2. Nlp-ul te ajuta sa constientizezi "harta" (suma reprezentarilor interne) pe care o folosesti ca sa te orientezi in lume. In plus, are o serie de sugestii pentru o harta mai "apropiata" de realitate, mai flexibila si mai eficienta pentru scopurile stabilite - presupunerile NLP-ului.

Una dintre presupuneri este aceea ca "in spatele fiecarui comportament se afla o intentie pozitiva". Daca esti ne multumit de ceva ce ai facut, sau de un obicei de care nu reusesti sa scapi, sau esti suparat pe ceva ce face/gandeste altcineva, primul pas este sa accepti ca toate aceste situatii au reprezentat cea mai buna alegere la momentul respectiv. Renunti prin urmare sa mai lupti cu ele si sa abordezi schimbarea ca un conflict cu trecutul. Accepti ceea ce ai facut tu sau ceea ce a facut celalalt, si apoi treci la alte posibilitati, mai potrivite pentru prezent.

3. Nlp-ul te ajuta sa-ti modifici "harta" interioara, element cu element sau pe bucati mai mari. Pentru acest scop, cei care au initiat si apoi cei care au dezvoltat nlp-ul au creat o mare varietate de tehnici. In mare, exista tehnici pentru modificarea comportamentului, tehnici pentru modificarea si dezvoltarea capacitatilor, tehnici pentru modificarea credintelor si tehnici pentru modificarea identitatii.

Nlp-ul pare magic pentru ca este foarte simplu si rapid. Magia provine din faptul ca a reusit sa descopere si sa formuleze rational cateva legi esentiale de functionare psihica. Aceasta magie functioneaza diferit pentru diferiti oameni. O tehnica poate revolutiona viata cuiva, fara a produce vreo schimbare semnificativa pentru o alta persoana. Ceea ce conteaza este profunzimea nivelului pe care persoana are nevoie sa faca o schimbare.

4. Nlp-ul te face sa ai o relatie mai constienta cu exteriorul, prin intelegerea mecanismelor de distorsiune, omisiune si generalizare care intervin in comunicarea cu exteriorul, atat atunci cand preluam informatii, cat si atunci cand transmitem informatii.

Foarte devreme intr-un curs de practitioner inveti sa te uiti in jur, sa-i privesti pe ceilalti, sa-i asculti, mai precis inveti sa fii atent la reprezentarile vizuale si auditive pe care le ai despre realitatea externa. Aceste reprezentari devin mai conectate la lumea externa, mai flexibile, mai deschise la informatii care sa le modifice.

5. Nlp-ul te face sa ai relatii mai bune cu ceilalti din jur. Nu inseamna automat ca devii un om mai bun, ci in primul rand relationezi cu ceilalti in functie de scopurile tale. Daca ai ceva de transmis, reusesti sa te faci inteles mai usor, vorbind pe "limba" (verbala sau nonverbala) a celorlalti; ascultandu-i fara distorsiuni majore; traducand ceea ce spun ei in ceea ce intentioneaza sa spuna. Daca ceea ce-ti transmit ei este neclar sau confuz, stii cum sa pui intrebari, ce sa urmaresti si ce sa comunici pentru a afla mesaje clare. Eviti sa te pierzi in detaliile comunicarii si ramai focalizat pe scopurile principale ale relatiei cu ceilalti.