Schimbarea

Prima conditie a schimbarii este sa gasesti resursele necesare schimbarii. Prima este timpul. Am vazut ca majoritatea oamenilor isi “fac” timp pentru ei abia cand sunt stransi cu usa de problemele care s-au tot adunat in viata lor.

Psihiatrii si alti oameni neutri si binevoitori ar numi aceste probleme anxietate, depresie, atacuri de panica, nevroze etc. NLP-ul (a se citi Erickson, Grinder, Bandler, Dilts, Andreas) insista sa afirme ca aceste etichete sunt niste nominalizari (cuvinte vagi, nespecifice, care nu explica nimic, care nu spun cine? ce? cand? cum face? si mai ales, cum poate face diferit?). Ei vorbesc despre capacitati mentale si convingeri specifice care pot fi modificate, despre imagine de sine si resurse emotionale. Pentru fiecare pas al schimbarii au tehnici care functioneaza in mod surprinzator de rapid. In loc sa incurajeze o persoana sa isi tina “problemele” in brate si sa vorbeasca la nesfarsit despre ele, o incurajeaza sa faca pasi catre o stare de bine, oferindu-i acces la propriile resurse si capacitati.

Desigur, ai nevoie si de alte resurse: energie, bani, informatii…

A doua conditie este sa crezi ca te poti schimba. Este greu sa te schimbi daca iti doresti sa se schimbe intai cei din jur si mediul in care traiesti. Romania e cum e, societatea e cum e, vremurile sunt cum sunt… se mai schimba si ele, ce-i drept, dar nu neaparat intr-o directie care sa-ti fie de folos. Poti astepta sa se intample o minune, sau poti incepe sa afli cum poti sa-ti atingi propriile scopuri si sa simti ca-ti traiesti viata.

A treia conditie este sa stii ce vrei sa schimbi. Cand ai stat ultima data nu “pe ganduri”, ci “pe vise”, asa cum obisnuiai sa fac in copilarie, adesea? Cand ti-ai lasat mintea sa creeze scenarii in directia dorintelor celor mai dragi?

Conditiile nu au neaparat aceasta ordine. Si nici nu sunt, de fapt, necesare. E necesar un simplu gest, poate doar un e-mail.

Comentarii la Schimbarea
Loredana a spus:
14 aprilie 2010 12:00

un articol foarte interesant si cu substanta. de fapt intreg blogul este o reusita !!

Scrie parerea ta.
Nume (necesar)
Website