Timp

Timpul nu exista.

Singurul lucru care exista este ceea ce se intampla in prezent: ce facem, ce simtim, ce gandim chiar in acest moment. Tot in momentul prezent avem amintiri despre ceea ce am facut/simtit/gandit in alte momente care s-au intamplat deja sau despre ceea ce vom face/simti/gandi in alte momente care inca nu s-au intamplat inca. Cu alte cuvinte, trecutul si viitorul sunt ganduri combinate cu emotii, pe care le avem in momentul prezent.

Spre exemplu: in copilarie, la varsta de patru ani, am suferit mult pentru ca mi-am pierdut papusa preferata. De unde stiu acest lucru? De unde stiu ca acest eveniment a existat cu adevarat si nu este o fantezie? Cu adevarat, nu putem sti daca acest lucru s-a intamplat cu adevarat decat daca exista o inregistrare video. Altfel, toate marturiile umane sunt subiective si pot fi rodul imaginatiei. In exemplul dat, am o reprezentare vizuala a evenimentului si emotia corespunzatoare de regret si suferinta, cu alte cuvinte am ganduri si emotii. Acesta este trecutul: o colectie de reprezentari vizual-auditive insotite de emotii si stari. Trecutul exista in mintea noastra si in nici o alta parte. Ne amintim adesea lucruri care nici nu au avut loc.

Erickson a descoperit ca poate sa schimbe in mod esential viata unui om daca ii modifica reprezentarile despre trecut. A introdus intre amintirile unei paciente imaginea unui barbat care aparea in viata ei in fiecare an, in luna februarie. Prin aceasta amintire, a declansat dezvoltarea increderii in oameni si a convingerii ca exista persoane care au un comportament constant. Nlp-ul, modeland modul de lucru al marelui hipnoterapeut, a creat mai multe tehnici de modificare a reprezentarilor despre trecut si a convingerilor formate pe baza unor evenimente trecute. (Changing personal history, Reimprinting)

Viitorul, asemenea trecutului, exista tot in mintea noastra, ca o suita de ganduri si emotii. Faptul ca exista in mintea noastra si nu in “realitate” nu inseamna ca viitorul este ceva neglijabil. Reprezentarile legate de viitor influenteaza decisiv orice decizie din prezent. Marea problema legata de viitor este convingerea ca viitorul repeta trecutul. Majoritatea oamenilor considera ca nu sunt sanse ca un lucru sa se intample in viitor, daca el nu s-a intamplat si in trecut. Cu alte cuvinte, daca in trecut am avut relatii proaste, si in viitor voi avea relatii proaste; daca in trecut am avut probleme, si in viitor voi avea probleme. Alte convingeri limitative legate de viitor sunt cele legate de imbatranire si moarte, motiv pentru care oamenii evita sa “priveasca” dincolo de o anumita varsta.

Nlp-ul a dezvoltat conceptul de Linie a timpului, care reprezinta colectia de reprezentari interne despre trecut, prezent si viitor. Linia timpului poate contine multe blocaje si deficiente, care reflecta fie neacceptarea evenimentelor din trecut, fie o atitudine nepotrivita fata de evenimentele din viitor. Prin modificari ale liniei timpului, persoana poate invata sa traiasca si sa reactioneze la prezent intr-un mod mai eficient si mai armonios. Poate sa recepteze cat mai clar informatiile din exterior, fara sa le distorsioneze si sa le filtreze negativ; poate sa isi fixeze scopuri realiste si sa isi aprecieze corect resursele pentru atingerea lor; poate sa se exprime liber si creativ, depasind asteptarile si presiunile sociale legate de ceea ce este potrivit la o anumita varsta.

 

Comentarii la Timp
Ruschi a spus:
16 ianuarie 2009 14:14

hmm, timpul nu exista... corect. mai demult chiar un prieten ma certa ca am spus ca timpul este a patra dimensiune. Stiintific vorbind, timpul este o rezultanta a vitezei si a energiei ... ca sa vezi.

totusi timpul ne preocupa pe toti pentru ca traim intr-o perioada in care sunt atatea lucruri de facut si asa de multe atractii incat timpul nu ne mai ajunge. citesc o carte scrisa de carl honore - elogiul lentorii care ataca problema aceasta a timpului care pare ca ne scapa printre degete.

de fapt, nu suntem constienti ca timpul ni-l cream si ni-l imbunatatim dupa cum vrem. totul este chiar sa te tii de ceea ce iti doresti, sa fii focusat. pentru ca timpul in sine, are doar o cadenta, dar elementele cu care il umplem ne apartin in totalitate.

foarte bun post... keep up the good work :)

Dana a spus:
19 februarie 2009 12:27

Excelent post despre prezent!

Eu, de exemplu, traiesc mai mult in viitor, imi planific actiunile viitoare, stiu mereu ce intentionez sa fac in momentul urmator.

Sunt constienta totusi, ca pierd din frumusetea prezentului, din toate bogatiiile pe care le am si din bucuria intalnirii cu cei de langa mine.

Scrie parerea ta.
Nume (necesar)
Website