The Last Lecture - Randy Pausch

www.thelastlecture.com

Cartea este redactarea unei conferinte (si un pic mai mult) tinute de un om care stie ca va muri peste cateva luni. Surprinzator este faptul ca este o carte despre viata, si doar indirect despre moarte.

Ideea in jurul careia Randy isi construieste discursul este cea a realizarii visurilor din copilarie. Cel mai frumos lucru pe care il spune este acela ca nu conteaza de fapt sa lupti constient pentru visurile tale. Poti chiar sa le uiti pe parcurs, furat de firul vietii. Cu siguranta insa, daca iti traiesti viata intr-un mod potrivit, visurile tale te ajung din urma si se realizeaza aproape de la sine.

"Nu-i vorba de cum sa-ti implinesti visurile din copilarie. E vorba de cum sa-ti traiesti viata. Daca-ti traiesti viata asa cum trebuie, destinul se ingrijeste de sine. Visurile te vor gasi."

Un al doilea lucru frumos pe care il spune este legat de nerealizarea visurilor. Fiind oameni si existand multe sanse de a gresi, vom rata multe visuri. Acest aspect nu ar trebui sa ne faca sa devenim morocanosi, ci ar trebui sa ne ajute sa ne bucuram in egala masura de viata, ca si cum am fi invingatori.

"Experienta e ceea ce obtii, cand nu obtii ceea ce ti-ai dorit.

Este o fraza care merita luata in calcul de fiecare data cand intalnim un obstacol, si la fiecare dezamagire. Iti aminteste, de asemenea, ca esecul nu e doar acceptabil, ci deseori chiar esential."

Este un discurs al unui om idealist, insa unul foarte pragmatic. Fiecare idee se leaga de o experienta de viata sau de un scop concret. Uneori am simtit ca discursul este mult prea pragmatic, si ca autorul trebuie sa fi avut si idei pur si simplu, idei despre viata si moarte si sensul lor. Cert este ca ele nu sunt prezente in conferinta/carte.

Mesajul conferintei/cartii este unul simplu si puternic: primim parinti si capacitati; primim oameni modele care ne intersecteaza drumurile in diverse momente ale vietii si de la care trebuie sa stim sa invatam; primim ziduri, si fiecare zid are rolul important de a ne testa dorinta de a avea un lucru, precum si capacitatea de a lupta pentru el; restul tine de noi: onestitatea, spiritul de echipa, aroganta, curajul. Si mai simplu spus, in viata primim tot ce ne trebuie, si ca provocare si ca ajutor, pentru a manifesta acele lucruri pe care le avem in interior.

"Ca om de stiinta, nu i-am inteles niciodata pe artistii si actorii pe care i-am cunoscut si carora le-am predat de-a lungul timpului. Vorbeau uneori despre lucruri care se aflau inauntrul lor si care trebuia neaparat exprimate. Mi se parea ca suna a prea multa ingaduinta fata de sine. Ar fi trebuit sa dau dovada de mai multa empatie. Ora petrecuta pe scena m-a invatat ceva. Aveam cu adevarat lucruri inauntrul meu caresi doreau cu disperare sa fie exprimate. N-am tinut prelegerea pentru ca asa mi-am dorit, am tinut-o pentru ca trebuia sa o tin."

Randy a facut un efort foarte mare ca sa comunice cu restul oamenilor. In acest fel, nu a fost singur.

Cartea a fost tradusa in limba romana cu titlul "Ultima prelegere", la Editura Curtea Veche.

Conferinta

Comentarii la The Last Lecture - Randy Pausch
Ruschi a spus:
20 aprilie 2009 23:10

m-a atins foarte mult ce ai scris aici iar gandurile omului acesta chiar mi-au deschis un pic ochii. intr-adevar viata nu este o serie de succese si/sau insuccese, ci de modul adevarat sau fals in care o traim. multumesc pentru ganduri si link, nu am luat cartea, ce vreau sa spun e ca traiesc momentul in care inteleg pentru prima oara cu adevarat ca viata trebuie traita in prezent si nu amanetat viitorul...

Scrie parerea ta.
Nume (necesar)
Website